lørdag 22. mai 2010

Med hjem i kofferten

Nordmenn er ikke sofagriser. Vi løper rundt på fjelltopper og går på ski hele vinteren og hogger veden vår selv.

Alikevel er vi en av de nasjonene som bruker mest penger på bolig, vi elsker å ha det fint inne og bruker masse tid og energi på opp-pussing. Vi kjøper blader og leser blogger og holder oss oppdatert om trender. Og det er vel nærliggende å tenke at det er sannelig ikke rart ettersom vi jo faktisk lever i et klima som er tøft i store deler av året.

Men nordmenn har til alle tider ønsket å ha det fint hjemme. For tusen år siden, (før BOHUS og IKEA), lagde folk pynten sin selv. Og sannelig beundrer vi fremdeles utskjæringene og mønstrene vikingene lagde...som i sin tur var influert av de mange kulturene de "besøkte" på raidene sine. Når man ser på denne senga så skjønner man at IKEA neppe var først til å finne opp flate pakker! Nordmenn liker fortsatt å få nye impulser og reiser mer enn gjerne...på ferie eller for å jobbe i utlandet. Fartingen ligger oss nok i blodet.

Og dette viser seg i høy grad når vi innreder. Vi har lang tradisjon for å ta med oss innrednings-ideer fra de reisemålene som har vært tilgjengelige og populære...med vekslende hell må en vel kunne si. Det er ikke alltid så lett å gjenskape stemningen fra den fantastiske ferien, for nordmenn bygger hus på en helt annen måte enn det som er vanlig i sørlige trakter, og midlene til å oppnå det har vel ikke alltid vært så lett tilgjengelige.  Men vi prøver alikevel, for vi ønsker å bære med oss følelsen av sol og varme vinteren igjennom, når vi må oppholde oss innendørs og har mindre kontakt med naboen enn vi hadde med de i bungalowen ved siden av oss i Spania.

Nordmenn liker å slappe av hjemme og det kan virke som om mange av oss ikke helt får det til hvis vi innreder for kaldt eller nakent. Vi har tatt med oss den spanske bodegaen hjem til kjellerstua vår og laget vår egen lille grotte og bar med alle rettigheter. (Men mest Sangria.) Vi har skapt badet vårt om til en gresk oase med gyldne fliser, amforer og olivensåpe. Vi har bygget store kjøkken i toskansk landstil, med vedovner, mørkt treverk og store ventilatorhetter kledd med rustikke fliser. Stuen vår har sett ut som et mexicansk landsted med skarpe primærfarger og markstukne, lyse tremøbler. Thailandske møbler i kolonistil har lenge eksisterert side om side med en noe moderert og mykere minimalisme. Fransk landstil har nå intatt de tusen hjem. Det er bare å fastslå...vi liker å reise...og vi liker å kose oss.

Heldigvis er det er ikke lenger vanskelig å finne de rette elementene når man ønsker å gjenskape en stil i hjemmet. Trendene er mange og det er lett å finne noe som passer, om du ønsker deg en engelsk cottage eller noe stramt og enkelt. Man trenger ikke lenger ta en ting og late som om den er noe annet. Vi behøver ikke å dra på plyndringstokt lenger heller, men reise gjør vi alikevel...for vi vil oppleve, smake og føle!

Heia Norge! Gi oss verden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar