søndag 5. desember 2010

Senga og tørkestativet

Ok...det hørtes ut som en boktittel. (som "Løven, Heksa og Kleskapet.")
Men altså.
Jeg har nettopp vært på madrass-kurs. Høres snurrig ut? Vel...madrassen er faktisk den artikkelen møbelselgere blir oftest og best skolert i, (hvis butikken har den rette innstillingen og benytter seg av leverandørenes tilbud selvfølgelig), og det er sannelig helt på sin plass ettersom vi tilbringer utrolig mange timer av livene våre til sengs. Våre leverandører, (iallefall de norske), er svært opptatte av at vi skal tilegne oss informasjon og lærdom om hvordan skjelett og muskler jobber sammen, hva som kan forårsake slitasje og smerter, 
og hvordan søvn, (eller mangelen på søvn), påvirker dagen vår. 
Ergo er de opptatte av hvilke egenskaper en madrass skal ha for å fungere optimalt.

Madrasser har alltid vært en av de artiklene jeg liker best å selge, for det gir meg en helt annen kontakt med kunden, og jeg har overveiende en følelse av at kunnskapene mine kommer 
kunden mer til nytte der enn med noe annet produkt. 
Det er definitivt en god følelse å hjelpe et menneske til bedre søvnkvalitet og kanskje bedre helse!

Nå er det faktisk slik at fryktelig mange mennesker strever med å få sove godt og sove nok. Noen av dem kan helt klart hjelpes på vei til bedre søvnkvalitet hvis de får god veiledning ved kjøp av seng...og det innbefatter ikke nødvendigvis det dyreste som finnes. Noen ganger kan det hjelpe å bare snakke med noen som kan litt om søvn...for å definere problemkilder og få fokus på hvilke stress-elementer man selv kan fjerne.

Dersom du ligger på en madrass som enten er laget av materialer som gir et dårlig sengeklima, eller som er så ufleksibel at du snur deg for ofte, kan dette føre til at søvnen blir avbrutt og oppstykket og du dermed ikke får være i den dypeste søvnfasen lenge nok...den fasen der cellene våre fornyer seg og vi hviler best. Over lang tid kan dette føre til at vi blir syke, og svært mentalt slitne.

Dette er sannheter som er lette å dokumentere og forklare, og lette å akseptere, for den som sover urolig kjenner det selv på kroppen. Hva så med soverommet generelt? På Damenes Aften poengterte Halvor Bakke at soverommet er det rommet som oftest blir stuvet fullt av de merkeligste objekter...mens det egentlig burde være en oase av ro og harmoni. Og her er det selvfølgelig tørkestativet kommer inn.

JAMEN HVA SPILLER DET FOR ROLLE, VI SLÅR JO AV LYSET NÅR VI SKAL SOVE!

(jasså...er det utelukkende soving som bedrives?)

Sannheten er vel den at vi bryr oss mest om rommene som er synlige, der vi oppholder oss selv om dagen og der vi mottar gjester. Jeg bruker selv soverommet som bod når mamma plutselig anmelder sin ankomst og jeg ikke har rydda vekk etter gårsdagens workshop. Og det er ikke alle som har plass til tørkestativet andre steder...dette er forståelig om enn noe uheldig.

Men trenger det virkelig å bli så nedprioritert ellers også? Må dørene på garderobeskapet være feiljustert? Må gardinene være arvegods fra bestemor? Må sengetøyet være mismatchet og slitt? Må veggene ha hull etter bildene som hang der en gang for to år siden?
Er det ikke hyggeligere å komme inn i et godt utluftet soverom, med en god madrass og innbydende, rent sengetøy som kler resten av rommet...ryddet for klær i forskjellige stadier mellom rent og halvskittent og med dempet belysning? Mer trengs faktisk ikke for å få en følelse av ro i kropp og sinn.
Nå skal som jeg har vært så streng må jeg vel gå og rydde på mitt eget soverom, 
så jeg kan komme inn i boden og finne fram julepynten. ;)

2 kommentarer:

  1. Hmm,interessant, og jeg går rett ned og hiver ut min kjære trimsykkel fra soverommet men den er da så forferdelig praktisk å hive klærne på...Hihi

    får slenge en gammel stige mot veggen istedenfor kanskje, fortsatt fin søndag til deg ;)

    SvarSlett
  2. Stiga e vældi undervurdert som oppbevaringssted ;) go søndag t dæ åsså! :D

    SvarSlett