søndag 15. november 2009

Pelsdyr?

Da jeg sto opp i går morges var bakken dekket av et hvitt lag. Ikke med snø...nei det var 2 cm med frost som kunne gi den mest hardbarka viking ståpels på armene! Her oppe i nord er vi jo vant til at det er kaldt, men vi får som regel en halv meter med snø før den harde frosten setter inn...snø som pakker oss inn i et slags isolerende teppe, demper alle lyder og beskytter oss mot vinden som av og til uler rundt hushjørnene. Nå ikke sånn altså...de elektriske ovnene på fullt klarte ikke å varme opp stua mi og der satt jeg i knappe 17 grader og hadde nesten neglebitt. Til slutt satte jeg meg foran koksovnen min, bevæpnet med de korte, søte vedkubbene mine, tennbriketter, fyrstikker og litt never, og åpnet ovnsdøra med et resolutt uttrykk i ansiktet. Jeg måtte ha varme.

Som dere kanskje skjønner er jeg ikke verdensmester i vedfyring. I ettpar år har jeg klart meg fint, men mot slutten av fjoråret ville bare ikke veden tenne for meg. Akkurat som om gnisten hadde gått ut av forholdet vårt. Jeg ga opp og våren kom. Så nå grudde jeg meg til å mislykkes igjen, for alternativet var å hente dundyna og sette meg i sofaen og kjede meg foran TV'n. Nei jeg ser altså ikke mye på TV.


Men HEY PRESTO...veden fatnet med en gang! Jeg hadde glemt at jeg hadde lagt noe tørkepapir i ovnen som jeg brukte da jeg oljet hagebordet i sommer. Det gjorde nok susen, for jeg brente masse ved hele kvelden og huset ble passe varmt igjen....det vil si sånn cirka 20 grader. Jeg er jo fortsatt viking og vil ikke ha det FOR varmt!
Enkelte damer, (mest damer iallefall), vandrer rundt med digre pelskåper når det er som kaldest. Nå har det jo vært så mye fokus på det negative aspektet ved dette i mange år, så her oppe ser man ikke så mye av det lenger. Figenschau Pels har lagt ned for mange år siden og er erstattet av Møysalen, det var nok ikke liv laga lenger for en slik butikk.

Pels er alikevel svært framme i motebildet, men det dreier seg om pels fra dyr vi spiser, altså husdyr. Sau og kanin i forskjellige varianter. Har ikke noe problem med det jeg. Jeg har skinn av både spælsau og vanlig sau i stua...veldig deilig under føttene og flott å se på. Egentlig liker jeg ikke fårekjøtt, (får-i-kål er et ikke-tema her i huset), men det er det jo nok av andre som gjør.

Dette derimot...har jeg et problem med! Har noen slakta kosebamsen sin og laga putetrekk av pelsen eller???!!!

2 kommentarer:

  1. Hei! Takk for hyggelig hilsen:) Vedfyring må til når det er kaldt ute!! Jeg må ha det skikkelig varmt inne! Helst pledd i tillegg;) Min mann bare rister på hodet! Pels derimot klarer jeg meg fint uten ...

    Ha en fortsatt fin søndagskveld!!

    Klem Anette:)

    SvarSlett
  2. he he he... Jeg er enig i at pels fra dyr vi alikevel spiser er greit. Selv om jeg nå har fått høre at når bonded vil ha igjen skinnet på sauen, så kan kjøttet kun gå till dyrefor... spør meg ikke hvorfor, det er helt på snørra spør du meg! Bonden var ganske så oppgitt han også, og måtte dermed selge skinnet mye dyrerer enn før, for å gjøre opp for mindre tjent på kjøtt til dyrefor. Men sånn er det nå en gang. Selv har jeg flere saueskinn, de er så deilige og varme. Og høyt på ønskelista står jakke i saueskinn... og hanskene mine laget av kanin er de varmeste som finnes... selv om jeg skjelden ser kanin-burger på menyen... desverre... for kanin er jo knallgodt! Skulle vært solgt mye mer :)

    SvarSlett